• info@hout-bouwer.nl
  • +31 625372488
De beste houtsoorten voor buiten

De beste houtsoorten voor buiten

Hardhout, douglashout, naaldhout, steigerhout… Er zijn veel soorten hout die geschikt zijn voor buiten. Welke kun je nou het beste kiezen? De keuze voor een houtsoort hangt af van waar je het voor wilt gebruiken. Een houten schutting vergt een duurzamere houtsoort dan een houten tuinbank die onder een overkapping staat. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen de diverse houtsoorten.

Er zijn een aantal toepassingen en omstandigheden die van invloed zijn op de duurzaamheid van buitenhout:

  • Buitenhout komt altijd in aanraking met vocht. Niet alleen door regen, maar ook door luchtvochtigheid die in Nederland vaak hoog is. Daarnaast zorgen schommelingen van temperatuur ook voor een hogere vochtgehalte in het hout.
  • Liggende toepassingen zoals vlonders en vloerplanken worden zwaarder belast met vocht dan staande toepassingen.
  • Wanneer hout in direct contact met de grond staat, zal de duurzaamheid ervan het zwaarst belast worden. Grondwater bevat bodemschimmels en bacteriën die het hout aantasten.

Duurzaamsheidsklassen

Om de kwaliteit van hout aan te tonen, is ieder houtsoort ingedeeld in een duurzaamheidsklasse:

  • Duurzaamheidsklasse 1: houtsoort gaat buiten minimaal 25 jaar mee. (bijv. teak)
  • Duurzaamheidsklasse 2: houtsoort gaat buiten circa 10 tot 25 jaar mee. (bijv. bankirai)
  • Duurzaamheidsklasse 3: houtsoort gaat buiten circa 10 tot 15 jaar mee. (bijv. douglas)
  • Duurzaamheidsklasse 4: houtsoort gaat buiten circa 5 tot 10 jaar mee. (bijv. grenen)
  • Duurzaamheidsklasse 5: houtsoort gaat buiten maximaal 5 jaar mee. (bijv. onbehandeld zachthout)

Bij deze klassen wordt er vanuit gegaan dat het hout geen direct grondcontact heeft. Wanneer dit wel het geval is, zal het hout wat minder lang meegaan.

Hoe kun je de levensduur van buitenhout verlengen?

Door ervoor te zorgen dat vocht minder inwerkt en schimmelvorming tegen te gaan kun je de levensduur van hout verlengen. Dit kan op twee manieren:

  1. Waterwerende laag aanbrengen: door te beitsen, oliën of schilderen breng je een waterwerende laag aan op het hout. Hierdoor verminder je de inwerking van vocht. Lees hier hoe je hout kunt beitsen in 5 stappen.
  2. Impregneren: dit kun je als doe-het-zelver niet thuis doen, maar gebeurt in de fabriek. Bij impregneren wordt er een impregneermiddel op het hout gespoten die schimmelwerking tegengaat. Dit impregneermiddel heeft vaak een herkenbare groene kleur.

Veelgebruikte houtsoorten

Lariks- of Douglas hout

Duurzaamheidsklasse 3 – levensduur 10 – 15 jaar
Lariks- of Douglas hout is in veel gevallen de beste keuze voor jouw houtproject buitenshuis en wordt daarom ook veel gebruikt in de bouwtekeningen die je op deze website vindt. Het hout is duurzaam, sterk en watervast. Voor de meeste toepassingen hoef je Lariks- of Douglas hout niet te behandelen, alleen als er delen van het hout de grond in gaan raden we dit wel aan. In de loop van de tijd zal het hout wel vergrijzen. Om dit tegen te gaan kun je het hout beitsen. Een bijkomend voordeel is dat je hiermee ook de levensduur verlengt.

Hardhout

Duurzaamheidsklasse 1 – levensduur langer dan 25 jaar
De meest stevige en duurzame houtsoort voor buiten is hardhout. Onder hardhout wordt het hout van loofbomen verstaan en het zachtere hout is over het algemeen afkomstig van naaldbomen. Hardhout hoeft niet behandeld te worden, wat het een perfecte houtsoort voor buiten maakt. Hardhout is een duurdere keuze, maar deze extra kosten worden teniet gedaan door de lange levensduur en het feit dat het hout niet behandeld hoeft te worden. Hardhout vergrijst helaas ook, dus wil je dit tegengaan dan kun je het hout beitsen.

Grenen- of vurenhout

Duurzaamheidsklasse 4 – levensduur 5 – 10 jaar
Grenen- of vurenhout is geïmpregneerd hout dat in de buitenshuis gebruikt kan worden. Het hout is met een impregneermiddel is beschermd tegen schimmels en insecten. Ook geïmpregneerd hout vergrijst in de loop van de jaren. Om dit tegen te gaan kun je dit hout beschermen door het te beitsen. Grenen- of vurenhout is niet geschikt om in het water te gebruiken, voor het maken van een vlonder of steiger heb je hardhout nodig.

Eikenhout

Duurzaamheidsklasse 2 – levensduur van 10 – 25 jaar
Eikenhout is zeer sterk en is een voordeliger alternatief voor hardhout. Net als hardhout kan eikenhout namelijk ook in de grond worden geplaatst. Het heeft een lange levensduur en een robuuste uitstraling, wat veel mensen aanspreekt voor hun tuinproject. Ook eikenhout zal gaan vergrijzen en kun je beitsen. Let er bij het monteren van eikenhout op dat je roestvrij stalen materialen te gebruiken. In eikenhout zit veel looizuur, wat kan zorgen voor vlekken als het in aanraking komt met metaal dat niet roestvast is.

In de bouwtekeningen van Hout-bouwer.nl wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van Douglas hout. Het is een sterke houtsoort, met een lange levensduur en goed betaalbaar.

Nieuwste klustips

DOE-HET-ZELF

Ga zelf aan de slag met jouw klusproject in huis of tuin met onze praktische bouwtekeningen.

BEKIJK ZE HIER
Ontwerp op maat nodig?

Wij kunnen een bouwtekening op maat maken voor elk gewenst project. Meer informatie >

Algemene voorwaarden & Privacyverklaring

© Copyright 2022