• info@hout-bouwer.nl
  • +31 625372488
Zelf maken: Tuinhuis met overkapping in 10 stappen

Zelf maken: Tuinhuis met overkapping in 10 stappen

Een tuinhuis met overkapping zelf maken? Hieronder vind je een handig stappenplan waarmee je jouw overkapping met tuinhuis helemaal zelf kunt bouwen.

Stap 1 – Aanbrengen fundering

  1. Begin met het bepalen waar je palen/staanders moeten komen te staan.
  2. Graaf op deze plekken de grond uit op de juiste hoogte, zodat je funderingstegels met daarop een betonpoer kunt plaatsen.
  3. Vul vervolgens de uitgegraven gaten met snelbeton voor een extra stevig geheel.
  4. Graaf nu tussen deze punten de grond weg op de locaties waar de betonbanden moeten komen. Graaf deze ‘sleuven’ extra diep en vul deze met een schone laag funderingszand, zodat we de betonbanden hierin kunnen stellen en deze ook goed gefundeerd zijn.

Dit heb je nodig:

  • Funderingstegels
  • Betonpoeren
  • Betonbanden
  • Snelbeton
  • Funderingszand

Stap 2 – Aanbrengen palen/staanders

We gaan nu de houten palen/staanders op de betonpoeren plaatsen en dat doen we middels een RVS stelplaat met draadeind die we op de onderkant van de paal bevestigen en vastdraaien in de betonpoer.

Dit heb je nodig:

  • Houten palen 150×150 of 200×200 (afhankelijk van de overspanning en smaak)
  • RVS stelplaat met draadeind





Stap 3 – Aanbrengen ringbalken/schoren

  1. In stap 3 gaan we de zogenoemde ringbalken van de hoofddraagconstructie op de palen leggen en bevestigen. Dit doen we middels een halfhoutsverbinding met tellerkopschroeven.
  2. Wanneer je ervoor kiest (in sommige gevallen is het een vereiste) om schoren toe te passen dan kun je die nu ook gelijk monteren.

Dit heb je nodig:

  • Houten balken 150x150mm of 200x200mm (afhankelijk van keuze palen)

Stap 4 – Aanbrengen gordingen

  1. Het is nu tijd om de gordingen/dakdragers te plaatsen. Let hierbij op een goede hart op hart maat (afstand tussen het midden opeenvolgende balken) zodat het dak niet gaat doorzakken.
  2. Bevestig deze middels schroeven al dan niet met versterkingshoeken.

Tip: maak inkepingen/sparingen in de gordingen, zodat het dak minder hoog boven je ringbalken uitkomt (zie vorige stap) en daardoor slanker oogt.

Dit heb je nodig:

  • Houten balken: 75x150mm (afhankelijk van afmetingen draagconstructie)

Stap 5 – Aanbrengen dakbeschot en dakrand

  1. We maken nu het dak dicht door gebruik te maken van zogenoemde houten vellingdelen. Deze leg je op de gordingen en schuif je vervolgens in elkaar, zodat het één groot geheel wordt.
  2. De houten vellingdelen schroeven we vast in de gordingen en op de randen plaatsen we balken die onze rand gaat vormen voor het regenwater.

Dit heb je nodig:

  • Houten vellingdelen
  • Houten balken 50x150mm (afhankelijk van gewenste dikte rand)






Stap 6 – Aanbrengen dakisolatie

Wij raden aan om vanwege het tuinhuis gedeelte gelijk dakisolatie aan te brengen. Waarom? Er kan vochtoptreding onder het dakbeschot plaatsvinden bij warm weer, ter plaatsen van het (dichte) schuurgedeelte. Het EPDM (zie stap 8) wordt zeer warm in de zon, wat een groot temperatuurverschil oplevert met de binnenzijde van de schuur. De condens die er vervolgens kan ontstaan in de schuur kan niet weg door de dampdichte EPDM-laag, waardoor er houtrot kan optreden. Wanneer je achteraf toch de schuur met dak wilt isoleren, is dit veel meer werk en vaak van mindere kwaliteit.

Je krijgt door de isolatie ook de optie om het open gedeelte in de toekomst nog makkelijk dicht te maken met glazen schuifpanelen. Indien je dat doet, is isolatie van het dak gewenst. We gebruiken hiervoor PIR isolatieplaten die verlopen in dikte, waardoor je gelijk ook op een eenvoudige manier je dakafschot voor het regenwater hebt gerealiseerd.

Dit heb je nodig:

Stap 7 – Aanbrengen boeidelen

Om de randen netjes af te werken, plaatsen we houten planken (ook wel boeidelen genoemd). De planken schroeven we op de houten dakrandbalken van stap 5.

Dit heb je nodig:

  • Houten planken (boeidelen)

Stap 8 – Aanbrengen EPDM dakbedekking

  1. We maken het dak in stap 8 waterdicht door gebruik te maken van EPDM dakbedekking. Hoe je dit aanbrengt staat uitgebreid beschreven in bij onze klustips ‘EPDM dakbedekking aanbrengen‘.
  2. We plaatsen ook nog de HWA doorvoer(en) en monteren de Aluminium daktrimmen om het EPDM aan de randen af te werken/vast te zetten.

Tip: gebruik bij de aluminium daktrimmen zogenoemde daktrim koppelstukken, zodat deze onderling mooi gefixeerd blijven.

Dit heb je nodig:

  • EPDM dakbedekking
  • HWA doorvoer(en)
  • Daktrimmen (incl. koppelstukken).

Stap 9 – Aanbrengen wanden

In deze stap plaatsen we het raamwerk en de deur van het schuurgedeelte. We gebruiken hiervoor houten regels die we als raamwerk tussen de staanders van stap 2 schroeven.

Dit heb je nodig:

  • Houten regels 50×75
  • Houten deur

Stap 10: Gevelbekleding bevestigen

De laatste stap is het bevestigen van de gevelbekleding. Dit doen we met potdekselplanken. Deze kun je verticaal in elkaar schuiven en bevestigen op het houten raamwerk van de vorige stap.

Dit heb je nodig:

  • Potdekselplanken

Tip: wanneer je de binnenzijde ook voorziet van potdeksel planken is het geheel mooi netjes afgewerkt.


Liever een uitgebreider stappenplan?

Tot zover het beknopte stappenplan voor het zelf maken van een tuinhuis met overkapping. Wil je graag een uitgebreid stappenplan hebben met een lijst van alle onderdelen (inclusief schroeven) en een compleet zaagoverzicht met nummers? Download dan een van onze bouwtekeningen.

Nieuwste klustips

DOE-HET-ZELF

Ga zelf aan de slag met jouw klusproject in huis of tuin met onze praktische bouwtekeningen.

BEKIJK ZE HIER
Ontwerp op maat nodig?

Wij kunnen een bouwtekening op maat maken voor elk gewenst project. Meer informatie >

Algemene voorwaarden & Privacyverklaring

© Copyright 2022