• info@hout-bouwer.nl
  • +31 625372488
Zelf bouwen: ingegraven hottub met vlonder

Zelf bouwen: ingegraven hottub met vlonder

Altijd al gedroomd van een ingegraven hottub in de tuin? In deze blog beschrijven wij hoe je dit het beste kunt doen en waar je aan moet denken.



Voorbereiding

Inmeten/plan schetsen

Begin met het maken van een goed uitgedacht plan: waar moet de hottub gaan komen, wat voor fundering wil ik toepassen en welke aansluitingen moeten er gemaakt worden. Ook de inpassing van de vlonder in de tuin en de afmeting van de hottub wordt in deze stap bepaald. Goed inmeten van de tuin is dus uiterst belangrijk! Wanneer je dit lastig vind of hulp nodig hebt dan kan hout-bouwer.nl ondersteunen met het maken van een op maat gemaakte bouwtekening en advies.

Bestellen hottub

Als het plan klaar en uitgetekend is, kun je de hottub bestellen. Denk goed na wanneer je de hottub wilt ontvangen en stem dit af met je werkzaamheden. Je wilt niet dat de hottub al binnen is, wanneer je nog niet klaar bent met de fundering (tenzij de tuin groot genoeg is om op een andere plek tijdelijk te stallen). Kijk welke filters je wilt gebruiken voor het schoonhouden van het water. Hoe wil je de hottub verwarmen, met hout, elektrisch of allebei?

Leegmaken tuin

We beginnen met het verwijderen van eventuele bestrating en leegmaken van overige delen op de plek waar de vlonder/hottub moet komen.

Grondwerk

Maak de grond op de juiste hoogte door uit te graven, zodat de hottub straks op de juiste hoogte geplaatst kan worden.

Fundering

Betonvloer (optioneel)

Het maken van een goede fundering is het belangrijkst. Neem hiervoor voldoende tijd (achteraf is dit niet makkelijk meer aanpasbaar).
De grondlaag kan van zand, veen of klei zijn wat de funderingskeus beinvloed. Raadpleeg bij twijfel altijd een specialist.
In dit voorbeeld is ervoor gekozen om de hottub op op een (verstelbaar) houten raamwerk te plaatsen op betonpoeren met daaronder een extra betonvloer (op stabilisatiezand) ter voorkoming van toekomstige grondzettingen.

Grondkering

Omdat de hottub verdiept wordt geplaats, zul je grond moeten keren.
Dit kan op verschillende manieren: betonnen wand, houten keerwand etc. Maken wij een wand d.m.v. gelijmde betonblokken.

Betonpoeren

Plaats de betonpoeren op de juiste hoogte en locaties en gebruik bij voorkeur een funderingstegel onder de betonpoer voor extra draagkracht.

Houten frame

Op de betonpoeren plaatsen wij een houten frame die wij middels een losse moer nog kunnen stellen achteraf, zodat we de hottub exact op de juiste hoogte kunnen positioneren wanneer de vlonder gebouwd is.

Plaatsen hottub

Het frame is gemaakt. Nu kan de hottub geplaatst worden en kunnen de aansluitingen op de pompen en verwarming gemaakt worden, zodat je deze tijdig kunt testen.

Vlonder/terras maken

Het terras kan gemaakt worden en wij hebben ervoor gekozen dit te doen met een houten paalfundering met balken/liggers en daarop de vlonderplanken.

1- Boor de gaten voor met grondboor en breng de palen aan.
2- Plaats gronddicht doek tegen ongewenste begroeiing onder de vlonder

3- Koppel de palen met de balken d.m.v. slotbouten
4- Schroef de planken op de balken middels vlonderschroeven.

Klaar!

Je kunt nu lekker genieten van je eigen ingegraven hottub in de tuin. Interesse gewekt? Neem contact met ons op voor een geheel op maat gemaakte bouwtekening en advies voor jouw tuin.

Nieuwste klustips

DOE-HET-ZELF

Ga zelf aan de slag met jouw klusproject in huis of tuin met onze praktische bouwtekeningen.

BEKIJK ZE HIER
Ontwerp op maat nodig?

Wij kunnen een bouwtekening op maat maken voor elk gewenst project. Meer informatie >

Algemene voorwaarden & Privacyverklaring

© Copyright 2024