• info@hout-bouwer.nl
  • +31 625372488
Hout beitsen in 5 stappen – bescherm je buitenhout

Hout beitsen in 5 stappen – bescherm je buitenhout

Om je tuinhout te beschermen tegen weersinvloeden en de levensduur te verlengen is het verstandig om het buitenhout te beitsen. Lees hier stap voor stap hoe je dit het beste kunt doen.

Wat heb je nodig?

Om te beitsen heb je de volgende materialen nodig:

  • Beits – je kunt hierbij kiezen tussen transparante en gekleurde beits
  • Kwast en/of roller
  • Schuurmachine
  • Terpentine
  • Schuurpapier
  • Tuinhoutreiniger (optioneel)
  • Houtrotvuller (optioneel)
  • kneedbaar hout (optioneel)

Tuinhout beitsen in 5 stappen

Stap 1: reinig het buitenhout

Voordat je begint met beitsen is het belangrijk dat je het tuinhout reinigt. Heb je nieuw tuinhout? Zorg dan dat je het hout ontvet en een beetje opschuurt. Heb je verweerd tuinhout? Reinig deze dan met een speciale tuinmeubelreiniger en schrob met een harde borstel. Spoel het hout vervolgens af en ga er nogmaals overheen met een zachte borstel.

Het hout moet goed droog zijn voordat je gaat beitsen, het advies is om minimaal 24 uur te wachten. Na 24 uur dien je het hout te schuren, zodat de beits straks beter hecht.

Stap 2: repareer scheuren of gaten

Zitten er scheuren of gaten in het buitenhout? Repareer deze dan alvorens te beitsen. Als je dekkende beits gebruikt, kun je gaten en scheuren opvullen met een houtrotvuller. Kies je voor transparante beits, gebruik dan kneedbaar hout voor de reparaties.

Stap 3: start met beitsen

Het beitsen kan beginnen! Ons advies is om de eerste laag de beits te verdunnen met terpentine (3 delen beits op 1 deel terpentine). Op die manier trekt de beits dieper in het hout. Schilder met de nerf mee en haal druppels meteen weg, dit blijft anders zichtbaar.

Stap 4: breng de tweede laag aan

Na 24 uur kun je een tweede laag beits op het hout aanbrengen. Schuur het hout eerst lichtjes op en breng daarna de tweede laag beits aan. In tegenstelling tot de eerste laag, hoef je de tweede laag niet te verdunnen.

Stap 5 (optioneel): breng een derde laag aan

Heb je nieuw, onbehandeld hout, dan kun je deze het beste voor de derde keer beitsen om de levensduur te verlengen. Tuinhout dat al eerder gebeitst is, heeft maar twee lagen nodig, Afhankelijk van het hout dien je nog een derde laag beits aan te brengen. Nieuw, onbehandeld hout kun je het beste drie lagen beits geven. Ouder tuinhout dat je al eens in de beits hebt gezet hoeft maar twee lagen beits te krijgen.

Lees ook ons artikel over de beste houtsoorten voor buiten.

Nieuwste klustips

DOE-HET-ZELF

Ga zelf aan de slag met jouw klusproject in huis of tuin met onze praktische bouwtekeningen.

BEKIJK ZE HIER
Ontwerp op maat nodig?

Wij kunnen een bouwtekening op maat maken voor elk gewenst project. Meer informatie >

Algemene voorwaarden & Privacyverklaring

© Copyright 2024