• info@hout-bouwer.nl
  • +31 625372488
Hoe voorkom je corrosie?

Hoe voorkom je corrosie?

Het is voor velen een doorn in het oog. Die bruine schroeven in tuinmeubelen of in de overkapping die je net een jaar geleden hebt gebouwd. In dit artikel lees je over het verschil tussen corrosie en roest en hoe je corrosie kunt voorkomen.

Wat is corrosie?

Corrosie is de aantasting van metaal doordat het reageert op een combinatie van water en zuurstof. Corrosie wil je zoveel mogelijk vermijden, omdat het de sterkte van metaal beïnvloed. Doordat roest van grotere volume is dan metaal, zet het uit en drukt het het metaal uiteindelijk uit elkaar. Wat risico’s met zich meebrengt voor constructies.  

Wat is het verschil tussen corrosie en roest?

Roest is één van de meest bekende vormen van corrosie, maar dan alleen op ijzer. In het geval van ijzer ontstaat roest als gevolg van de aanraking met water en zuurstof. Er ontstaat ijzeroxide, waardoor roesten ook wel oxideren wordt genoemd.

Hoe kun je corrosie voorkomen?

De meest eenvoudige oplossing is in de basis al gebruik maken van metaal dat bestand is tegen corrosie. Ga je aan de slag met een overkapping in de tuin? Gebruik dan een verzinkt (VZ) materiaal of roestvast staal (RVS).

Verzinkt staal (VZ)

Verzinkt staal is op zekere hoogte beschermd tegen invloeden van buitenaf, maar kan toch gaan roesten wanneer het voor een lange periode afwisseld nat en droog wordt. Het staal is goedkoper, maar ook sterker dan RVS en kan dus goed toegepast worden voor verbindingen die sterk moeten zijn, maar wel beschermd zijn van neerslag doordat ze bijvoorbeeld onder een overkapping of in een schuur staan.

Roestvast staal

Roestvast staal is een legering van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof en wordt ook rvs of inox genoemd. Het chroom uit roestvast staal vormt een oxidelaag. Deze oxidehuid sluit het onderliggende materiaal goed af, waardoor roestvorming sterk vertraagd wordt en in sommigen gevallen zelfs volledig weerstand biedt tegen corrosie.
Roestvaststaal roest, zoals de naam het al zegt, vrijwel niet. Binnen de RVS, heb je nog verschillende kwaliteitsniveaus, waarbij RVS A2 de meest gebruikte is voor standaard buitentoepassingen.

Corrosiewerende verf/lak

Het aanbrengen van een beschermende verf of laklaag om het metaal heen is een goedkope, effectieve manier om preventief roest tegen te gaan. Verf treedt op als een barrière tussen het metaal en de elementen, waardoor corrosie niet optreedt. Bijkomend voordeel is dat je het metaal direct in de gewenste kleur kunt verven.

Nieuwste klustips

DOE-HET-ZELF

Ga zelf aan de slag met jouw klusproject in huis of tuin met onze praktische bouwtekeningen.

BEKIJK ZE HIER
Ontwerp op maat nodig?

Wij kunnen een bouwtekening op maat maken voor elk gewenst project. Meer informatie >

Algemene voorwaarden & Privacyverklaring

© Copyright 2024