• info@hout-bouwer.nl
  • +31 625372488
Hoe kun je het beste schroeven in hout?

Hoe kun je het beste schroeven in hout?

Gespleten hout: het is niet alleen een doorn in het oog in je nieuwe bouwproject, het verzwakt ook nog eens je bouwconstructie. Houtsplijten is een veelvoorkomend problemen bij klussers. In deze blog leggen we uit hoe je het beste kunt schroeven in hout om splijting te voorkomen. 

Hoe kun je splijten van hout voorkomen?

Hout voorboren

Een veelgebruikte methode om houtsplijten bij schroeven te voorkomen is door voor te boren. Splijten ontstaat doordat de schroef ruimte inneemt in het hout en het hout wegduwt. Als de druk vervolgens te hoog wordt gaat het hout dus splijten. Hoe dikker de schroef, hoe groter de kans op splijten. Zorg er bij voorboren voor dat het gaatje dunner is dan de schroef en dat je niet verder voorboort dan tweederde van de lengte van de schroef. 

De juiste schroefkeuze

Welke schroef je kiest voor houtboren maakt ook nog een verschil. Met traditionele houtschroeven loop je iets meer risico op splijten, dan spaanplaatschroeven met dezelfde dikte. Dit komt door het verschil in de vorm van de schroefdraad.  

Universele houtschroeven en specifieke houtconstructie schroeven hebben ribbels en vormen die hout wegfrezen om ruimte te creëren. Dit gaat splijten tegen. 

Juiste manier van schroeven 

Zelfs met voorboren en de juiste schroefkeuze kan splijting nog steeds ontstaan als de kop van de schroef te diep in het hout wordt geschroefd. Let hier dus goed op.

Lees ook onze blog over het behandelen van buitenhout en welke houtsoort je het beste kunt kiezen. 

Nieuwste klustips

DOE-HET-ZELF

Ga zelf aan de slag met jouw klusproject in huis of tuin met onze praktische bouwtekeningen.

BEKIJK ZE HIER
Ontwerp op maat nodig?

Wij kunnen een bouwtekening op maat maken voor elk gewenst project. Meer informatie >

Algemene voorwaarden & Privacyverklaring

© Copyright 2024